ΙΩΑΝΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Γυναικομαστία

Ως γυναικομαστία ορίζεται η αύξηση του ανδρικού στήθους. Κλινικά,εκδηλώνεται με ετερόπλευρη η αμφοτερόπλευρη αύξηση του μαζικού αδένα. Τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση της μπορεί να είναι

α)φυσιολογικά π.χ.η εφηβικού τύπου γυναικομαστία που υποχωρεί μόνη της 1-2 χρόνια μετά από την εμφάνιση της

β)φαρμακευτικής προέλευσης π.χ.χρήση οιστρογόνων,ανδρογόνων,δακτυλίτιδας κ.α.

γ)ενδοκρινολογικά π.χ.υπερθυρεοειδισμός,νεοπλασίες των όρχεων κ.α.

Η θεραπεία της γυναικομαστίας είναι πρωταρχικά θεραπεία της αιτίας που την προκαλεί.Όταν όμως δεν υποστρέφεται τότε θεωρείται ιδιοπαθής και αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ:Διαρκεί περί τη μία ώρα περίπου,υπό γενική αναισθησία.Εχουν προηγηθεί οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις που επιτρέπουν την τέλεση της επέμβασης και η παραμονή στην κλινική είναι συνήθως ένα μόνο βράδυ.Η τομή γίνεται περιθηλαία στα όρια της θηλαίας άλω,ως εκ τούτου καθίσταται αργότερα αφανής.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων(την 8η μετεγχειρητική μέρα)η περιοχή είναι οιδηματώδης(πρησμένη).Το οίδημα υποχωρεί αργά ενώ το τελικό αποτέλεσμα σταθεροποιείται μετά από 6-8 μήνες.

γυναικομαστία

Nεαρό αγόρι 12 χρόνων με εκσεσημασμένη γυναικομαστία. Προηγήθηκε λεπτομερής ενδοκρινολογικός έλεγχος για να αποκλειστεί κάθε αιτία που θα μπορούσε να την προκαλέσει. Aυτού του τύπου η γυναικομαστία θεωρείται “ιδιοπαθής” και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η πλαστική χειρουργική (αφαιρείται όλος ο μαστός) 2 μήνες μετά (μια μικρή τομή στη θηλαία άλω είναι σχεδόν αφανής)